Tananyag lesz a Hajtás Pajtás a tavaszi félévtől

November 12-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán „nullemissziós városi áruszállítás az első és utolsó kilométereken” címmel tartottunk előadást Balatonalmádiban kb. 100 fő részére. A globális és lokális trendek áttekintése, valamint a gépjárműforgalom „mellékhatásainak” szemléltetése után egy konkrét budapesti esettanulmány bemutatása következett. Az előadás sikerét szemlélteti, hogy a Műegyetemről, a BGF Külkerről és az MLBKT ifjúsági tagozatától is felkértek, hogy tartsunk előadást a logisztikus hallgatók számára.

Mint arról már korábban írtunk, 2015. július 1-je óta a Hajtás Pajtás egyedülálló együttműködést kezdett a GLS csomagszolgálattal a budapesti 5. kerületben. A GLS Alsónémediben található központjából a belváros peremén kialakított belvárosi áruátrakó központig egy kisebb kamion hozza be a reggeli csúcsforgalom előtt az 5. kerületi csomagokat, innen pedig amit csak lehet, azt teherkerékpárokkal és triciklikkel kézbesítjük. Az eredetileg nullemissziós járműflotta bástyáját jelentő Nissan eNV-200 elektromos furgon szűkös kapacitása miatt a reggeli kiszállítások során novembertől egy hagyományos (EURO5 besorolású) dízel furgont is munkára fogtunk.


A prezentáció linkje: https://prezi.com/nbyw7l-jmv67

Képek az eseményről: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153752090542354.1073741861.2...

Az előadás után a résztvevők kipróbálhatták kedvenc cargo bringánkat a Bullittot*,* és a hatás most sem maradt el. Az arcokon megjelenő kezdeti bizonytalanságot néhány méter megtétele után felváltotta a kényszeres mosolygás. Hiába, biciklizni majdnem mindenki szeret. Több vállalatvezető, tanácsadó és egyetemi oktató is komoly érdeklődést mutatott a kerékpáros áruszállítás lehetőségei iránt, ezért valószínűsíthető, hogy jövőre újabb teherbiciklik és -triciklik fognak megjelenni Budapest és vidéki nagyvárosaink utcáin.