Vége a balkánnak!

"Többszöri halasztás után, sok vitát követően végül idén július elsejével „fogyott el” a türelmi idő, amelyet a vállalkozók kaptak színlelt szerződéseik "önkéntes" átminősítésére. A moratórium lejárta nem hagyta érintetlenül a CEP piac egyes szereplőit sem.
Kürti Gábor a Hajtás Pajtás biciklis futárszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta a szeptember végi CEP Klub résztvevőinek, hogy „kifehérítették” a céget: náluk most már mindenki, akit munkaviszony-szerűen foglalkoztatnak, valóban alkalmazott is! A futárok is, így munkájuk ellenértékét valódi bérként kapják meg, amely után adóznak, munkáltatójuk pedig kifizeti az összes kapcsolódó járulékot."

Forrás: Logisztikai Híradó

A legfontosabb kérdés, amely felvetődött bennünk, hogy vajon mennyivel jelent ez nagyobb költséget a cégnek, és ha többletköltség jelentkezik, akkor azt hogyan gazdálkodták ki?
Nos, a gyanúnk beigazolódott, hiszen valóban tetemesen megnőttek a költségek, a becslések szerint akár több mint 30%-kal. Ennek fedezésére a következők szolgálnak: az alkalmazottak kevesebb nettó fizetést kapnak, mint amennyi előzőleg a bevételük volt, és ez alól a menedzsment sem kivétel. A másik „fedezet” a haszonkulcs csökkenése, ezáltal tehát a tulajdonosok is lemondtak a bevételeik egy részéről. A maradékot kellett az ügyfelekre hárítani, ami 20%-os áremelkedést eredményezett. A Hajtás Pajtás minden erővel kommunikálja ezt a változást, szlogenjük, amely már a futárok hátizsákjain is megjelent: „Vége a Balkánnak!”. Úgy tűnik az ügyfelek is támogatták lojalitásukkal azt a lépést, hiszen a jelentős áremelés ellenére sem pártoltak el a cégtől...

Logisztikai Híradó – Bárányi Ildikó