Hajtás Pajtás menni Amerika - 1998

Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon, Overnight) Független Filmszemle különdíjas dokumentumfilmje 1998-ból, a washingtoni bringásfutár világbajnokságra kiutazó, majd New Yorkban bulizó Hajtás Pajtás futárokról:


A rendező a filmről:
Ismét a közeget választottam ki először. Egy csomó haverom "hajtipajtizott", a Szentkirályi utcában a főiskolával szemben volt az irodájuk. Ugyanazt a metodikát alkalmaztam, mint a dokumentumfilmnél. Próbáltam közelebb kerülni hozzájuk, megismerni a közeget és törvényeit, és utána egy figura sztoriját fikcióban elmesélni. A történet már másról szólt, de kötődött azokhoz az alaphelyzetekhez, amelyek egy biciklis futár életét determinálják.
Párhuzamosan a dokumentumfilm-változatot is megcsináltam. A Hajtás-Pajtás menni Amerika az első filmem volt, ami nemzetközi fesztiválokra kijutott. A biciklisfutár szubkultúra is szerette a filmet. Világversenyeikre - amelyek persze főleg a buliról meg a találkozásról szólnak - mindig viszik a saját filmjeiket, amelyeket magukénak éreznek. Így nemcsak magukat, a filmet is mozgásban tartották: a különböző biciklis futárszolgálatok hetente kérték tőlem a kazettákat.

forrás: filmkultura.hu