Csapatépítés a Hajtás Pajtással

Télen megkeresett bennünket egy trénerként dolgozó barátunk, azzal az ötletével, hogy készítsünk csapatépítő programot cégek részére, a futárok által szervezett alleycat- ek mintájára. Az ő segítségével és útmutatásaival alakítottuk át ezt az izgalmas játékot szakmai programmá.

Az alleycat a biciklis futárok rendszeres, „vérre menő” küzdelme. Ez a verseny legendás a biciklis társadalom körében. Annyira népszerű, hogy a rajtszámot - egy römikártya méretű laminált lapot - sokan hosszú időre a küllők között hagyják, mert menő.

Persze a csapatépítő változata inkább olyan, mint a geocaching vagy a tájfutás, de városban, bringával és hátizsákkal játsszák. A checkpointokon váratlan, izgalmas feladatok várják a versenyzőket. Általában nem a gyorsak, hanem az okosak teljesítik hamarabb a távot, persze azért tekerni is kell, és fontos a városismeret. A verseny a belvárosban történik. 5-10 kilométernél nem kell többet biciklizni. A nap mint nap együtt dolgozóknak, szokatlan feladatokat kell megoldaniuk nem hétköznapi helyzetben.

A csapatépítő napunk megoldásfolyamatokra épít. A rajt után, a csapatok választanak maguknak egy diszpécsert, aki irányítja a munkát, telefonon tartja a kapcsolatot a brigádjával. Begyűjti a checkpointokról megszerzett infót, elemzi azokat, és közben osztja a további melót. Előfordulhat, hogy egy checkpointon ott kell hagyni a mobilt, áttekerni egy aluljáró visszahívható nyilvános telefonfülkéihez és várni a hívást, amiben további információhoz juthat a következő feladatok megoldásához. Persze visszakapja a telefonját, ha megold egy problémát, vagy ha máshogy nem, hát 5 büntetőpontért.

A checkpointokon váratlan, vicces dolgokat is kérhetnek. Lehet, hogy csak pihenni kell pontosan 5 percet. Ezeken a pihenő pontokon összefutnak a versenyzők, akik persze titkolják egymás előtt, hogy milyen feladatokat teljesítettek már. Az is lehet, hogy szándékosan félrevezetik egymást, sok a röhögés. Persze más is lehet ilyen pont, például egy McDonald’s, de megtörténhet, hogy egy úszó dunai sétahajóra van kiragasztva valami infó, amit meg kell szereznie ahhoz, hogy folytatni tudja a versenyt. Előfordulhat, hogy csak egy feliratot kell megtalálni, ami mondjuk az Oktogonon, egy titkos és vicces helyen van elrejtve.

Van, hogy a diszpécsereknek folyamatosan mozogniuk kell a városban, de lehet közös bázisuk is, mondjuk a Hajtás Pajtás irodája, vagy egy kocsma, vagy egy bizonyos 6-os villamos, amire fel kell szállniuk a résztvevőknek egy csomagért, amit majd leadnak valahol (De vajon merre jár éppen az a villamos?).

Nagyon hosszan lehetne még példákat sorolni. Izgalmas már maga a versenyfeladatok összeállítása is. A célnál kiértékeljük a versenyt, lesz tanulság és összeborulás. Itt kiderül majd a kollégáknak, hogy kik is ők, és miért jó, hogy együtt dolgoznak. Ezután közösen, együtt uzsonnázunk.

Amennyiben belevágnátok ebbe a közös kalandba, a részletekről érdeklődj Kürti Gábornál.
Tel.: 327-9000
Mail: csapatepites@hajtaspajtas.hu