Az Üzleti Etikai Díj alapítóinak és díjazottjainak felhívása

Tizedik alkalommal adták át az Üzleti Etikai Díjakat.
Díjazottként zsűritagok vagyunk, és hálás feladat etikus cégek pályázatait olvasni. Nagyon ösztönző a kreativitás, amivel felelős cégek lehetőségeiket, erejüket jó célok szolgálatába is állíthatják. Ezúttal egy ünnepi tanácskozás is zajlott a díjátadó előtt, ahol az alapítók és eddigi díjazottak az alábbi közös felhívást fogalmazták meg az üzleti élet szereplői felé:

Az Üzleti Etikai Díj jubileumi ünnepségén rendezett tanácskozás résztvevőinek felhívása a hazai vállalatok vezetői számára

Felhívás a felelős, etikus magatartásra

Az emberiség létezésére veszélyt jelentő folyamatok zajlanak természeti környezetünkben. Az ökológiai folyamatok egyensúlyának megbomlása, az éghajlat egyértelműen negatív változása mellett a gazdasági és pénzügyi világrendszer megroppanása és bizonytalan jövője is erőteljes figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy a társadalmi és gazdasági konszenzuson alapuló, az emberiség által közösen kialakított élet- és gondolkodásmód, fejlődési, növekedési szemlélet nem fenntartható világot eredményezett. A fenntarthatatlanság a javak mérhetetlenül igazságtalan elosztásában és az emberek esélykülönbségeiben, a lemaradók számának növekedésében is fellelhető, ami nemzetközi feszültséggel fenyeget.

Elkövetkezett az idő, amikor már nem mutogathatunk senkire, nem bújhatunk a fejlődés, a nyereségtermelés, a profitnövelés eddig megkérdőjelezhetetlen törvényei mögé, mert ha így folytatjuk tovább, belátható időn belül nem lesz kinek és miből folytatnunk az üzleti gyakorlatunkat.

A gazdasági szektor szereplői jelentős vagyonnal és tevékenységükön keresztül hatalmas, döntő befolyással rendelkeznek a társadalmi, gazdasági és ökológiai folyamatok irányát, az emberiség jövőjét eldöntendő kérdésekben. Kulcsszerepük van abban, hogy a veszélyes tendenciák megálljanak, és a fenntarthatóság irányába haladjon a Föld és az ember együttes létezése. Ezt a kulcsszerepet egyre több gazdasági szereplőnek kell tudatosítania, és aszerint cselekednie.

Ebben áll a gazdasági szektor szereplőinek felelőssége.

Tudatos jelenlétük és cselekvésük elengedhetetlenül fontos a krízis megállításához és a változás megvalósításához.

Változás szükséges: a fenntarthatatlan rendszerek káoszba omlása helyett elmozdulás a fenntarthatóság felé.

Első lépésként tudatosítanunk kell, hogy nem elég a lelkiismeretünket megnyugtató, látszat-lépéseket tennünk, jót cselekednünk mellékesen, miközben a tulajdonosi profitérdekek szolgálatára és a piaci verseny mindenek feletti törvényére hivatkozva ugyanúgy cselekszünk, mint eddig. Nem elég kötelességszerűen eleget tennünk a környezetvédelmi, energiafogyasztási elvárásoknak. Nem elég csak a közvetlenül és közvetetten nekünk dolgozó emberek jólétének, munkaképességük javításának érdekében fenntartott szociális, jóléti, támogatási, adományozási gyakorlatot fenntartani.

Ennél több kell.

A felelős gazdaság, a felelős profit, az etikus üzleti magatartás ennél többet is tud tenni anélkül, hogy áldozatot hozna, saját léte ellen dolgozna.

1. A fejlődés, a növekedés fogalmának új értelmezését kell megkeresnünk és megtalálnunk a társadalmilag és ökológiailag felelős gyakorlat kialakításában. Ennek érdekében át kellene értékelnünk tevékenységünk hasznosságának fogalmát. (Hasznos tevékenységet végzünk, ha a hasznosságot saját üzleti hasznunkon túl, szélesebb értelemben kiterjesztjük más emberekre, közösségekre, társadalomra, élőrendszerekre, biológiai ökoszisztémára, emberek életminőségének javítására.)

2. Az egyre fogyó és a klímát pusztító energiapazarlást fokozatosan, gyors ütemű fejlesztéssel be kell fejeznünk. Az ökoszisztémára (természetre, emberre, élővilágra) ártalmas tevékenységet átalakíthatjuk hasznossá, azt támogatóvá.

3. A rendelkezésünkre álló társadalmi szerepkört, kapcsolati hatórendszert felhasználhatjuk annak érdekében, hogy a politikai, gazdasági, tudományos és a többi üzleti döntéshozó, valamint a civil társadalom gondolkodásmódja, cselekedetei is megváltozzanak, s a tudatos, felelős létezés kiterjesztődjön minél szélesebb rétegekre.

4. A fenntarthatóság szolgálatába a vállalati célrendszer módosításával tudunk a legeredményesebben állni.

5. Meg lehet és meg is tudjuk valósítani az üzlet és a fenntartható fejlődés közös érdekrendszer alá helyezését.

6. Érdekeinkkel is harmonizál, hogy az ökoszisztéma fennmaradásával harmóniában levő fogyasztás teret nyerjen.

7. Siettethetjük a tudatos, érték vezérelte fogyasztás tömegessé, általánossá válását termékeink, szolgáltatásaink fenntarthatóvá tételével. Tudjuk, hogy ez a szemlélet még piaci előnyöket is hoz hosszú távon.

8. Saját fejlesztéseink, működésünk, fogyasztásunk, költéseink fókuszába is a természet értékeinek megőrzését, a klíma megvédését, a másik ember tiszteletét, az együttműködés, az egyenlőtlenségek csökkentését állítjuk.

Budapest, 2009. december 1.

A „Felhívás aláírói:

dr. Kürti Sándor elnök, Kürt Zrt., Baritz Laura Sarolta OP, domonkos nővér, dr. Kerekes Sándor BCE egyetemi tanár, Vizel Péter, Creative Office, Ács Tamás ügyvezető igazgató, Mars Magyarország, Ruzsa Ágota elnök, SOL Alapítvány, Bodó Zoltán ügyvezető igazgató, Synovate Hungary, Szántó Judit ügyvezető igazgató, Lobby Partners Kft., Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa ügyvezető igazgató, Pásztor Szolgáltató Kft., dr. Borbély Attila rektor, Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, Szőnyi Judit ügyvezető igazgató, Insurex Biztosítási Alkusz Kft., Forstner Anna elnök, Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke, Fekete Zsanett PR menedzser, Electrolux Lehet Kft., dr. Zárda Sarolta vezérigazgató, Számalk Zrt., dr. Molnár György igazgató-főorvos, Empátia Biomed Gyógycentrum, Fertetics Mandy ügyvezető igazgató, Alternate Kft., Takács Roland ügyvezető igazgató, Ilpea-Profext Kft., Fülöp Béla ügyvezető igazgató, Metálplaszt Kft., Fülöp Béláné gazdasági vezető, Metálplaszt Kft., dr. Ábrahám László ügyvezető igazgató, NI Hungary Kft., Bozsó Julianna ügyvezető igazgató, VirusBuster Kft., Erdész Anita marketing-kommunikációs igazgató, Károly Róbert Főiskola, Lányi Bál üzletvezető, EUTender Bt., Lontayné Gulyás Mónika projektvezető, Követ Egyesület, Tóth Gergely főtitkár, Követ Egyesület, Kürti Gábor ügyvezető igazgató, Hajtás Pajtás Futárszolgálat, Pettkó András országgyűlési képviselő, Kincses Norbert vezető tanácsadó, Phonezone Kft., Vaszkó Márta ügyvezető igazgató, Gravoform kft.,Winkler Ferenc ügyvezető igazgató, Gravoform Kft., Takács János vezérigazgató, Electrolux Lehet Kft., László Ervin elnök, Budapest Klub, Demcsák Mária ügyvezető-főszerkesztő, Piac és Profit Kft., Barinkai Péter ügyvezető igazgató, Kiptref Kft., Halm Tamás főtitkár, Magyar Közgazdasági Társaság, Dr. Dúl Udóné vezérigazgató, Gödöllő Coop Zrt.