Mi is az a BiCamino?

Baszkföldről indulva az Atlanti-óceán partja mentén K-NY-i irányba húzódó Camino del Norte ("Északi Út") majd' 700km-es zarándokútját járjuk be kerékpárral; a kagylót, a zarándokút jelképét követve jutunk el végcélunkhoz, a galíciai Santiago de Compostela kegyhelyre. Utunk nem kifezetten szakrális jellegű, a hangsúlyt inkább e mesés vidék sportos megismerésére fektetjük. A közel kéthetes út során átszeljük Kantabriát és Asztúriát is. Hogy ne váljék kínszenvedéssé a súlyos hátizsákok terhe alatt tekerni, velünk lesz egy kísérőkocsi, mely a csomagjainkat hozza. Zarándokszállásokon, magánházakban, vagy ahol erre nincs lehetőség, kempingekben szállunk meg.

Programvázlat:

Etap
Típus
Útirány
Táv
Szintkülönbség
0. nap
utazás Spanyolországba repülőgéppel
-
-
1. nap
Bilbao - Castro Urdiales
55 km
2. nap
Castro Urdiales - Laredo
36 km
3. nap
Laredo - Santander
41 km
4. nap
Santander - Comillas
68 km
5. nap
Comillas - Llanes
52 km
6. nap
Llanes - Gijón
92 km
7. nap
Gijón - Cadavedo
84 km
8. nap
Cadavedo - Ribadeo
68 km
9. nap
Ribadeo - Vilalba
74 km
10. nap
Vilalba - Sobrado dos Monxes
60 km
11. nap
Sobrado dos Monxes - Santiago de Compostela
61 km
11+1. nap
utazás Magyarországra repülőgéppel
-
-


Túraidőpontok:

Dátum
Nap
Éjszaka
Érintett munkanap
Jelentkezés
2010. aug. 14-26.
13
12
8
szabad
2010. szept. 11-23.
13
12
9
szabad
2010. okt. 09-21.
13
12
9
szabad
Részvételi díj:
* + repülőjegy (+- 300 EUR adókkal, illetékekkel)

A részvételi díj a
- kerékpárkölcsönzést
- túravezetést
- szállást tartalmazza.

Részletes feltételek az utazási szerződésben olvashatóak!


Létszám:
max. 20 fő a jelentkezés sorrendjében.


Jelentkezés:


Részletes program:

Reggel indul repülőnk Barcelonába, ahonnét egy gyors átszállást követően a kora délutáni órákban érkezünk meg Bilbaóba. Bepakolunk az értünk érkező kisbuszba, mely rögtön szállásunkra visz minket. Az estig hátralévő időben megtekintjük a Nervió folyó partján utunkba eső nevezetességeket. A helyi fogaskerekű segítségével felkapaszkodunk az Artxanda hegyre, ahonnan remek kilátás nyílik a városra.

Az egykori iparváros, a milliós Bilbao az utóbbi években arculatot váltott, s a hangsúlyt a turizmusra és a szolgáltatóiparra helyezte. Infrastrukturális beruházásai révén fő mozgatórugójává vált mind a helyi fejlesztéseknek, mind a vizcayai öböl modernizációjának.

Euskalduna, Museo Guggenheim, Zubizuri, Iglesia de San Antón

Átvesszük bringáinkat a kölcsönzőben, és elindulunk Bilbao Getxo nevű külvárosa felé. A Nervió folyón a Világörökség részét képező vizcayai függőhídon kelünk át Portugaletébe. Hamarosan magunk mögött is hagyjuk Baszkföldet, és Kantábriában folytatjuk utunkat. Késő délután érkezünk meg Castro Urdialesbe, a közkedvelt nyaralóhelyre. E rómaiak által alapított település főként strandjairól és festői kikötőjéről nevezetes. Óvárosában máig láthatunk a középkori építészetre oly jellemző faszerkezetes balkonokat.

Iglesia de Santa María, Castillo de Santa Ana

Mai végcélunk Laredo, a kantábriai partszakasz talán legismertebb városa. Kilómétereken át húzodó homokos tengerpartja, a "La Salve" egyike a legszebbeknek. A keskeny utcácskákkal átszőtt óvárosban impozáns XVI.-XVIII. századi épületeket találni. A minden év augusztusában megrendezésre kerülő Batalla de Flores alkalmával virágokba öltöztetett kordékkal vonulnak fel a helyiek a város utcáin.

Iglesia de Santa María de la Asunción, Convento de San Francisco, Iglesia de Santa Catalina, Iglesia de San Martín

Ehaladunk Colindres városa mellett, mely Sauga névre hallgató fesztiváljával szerte Európából vonzza ide nyaranta a kelta zene kedvelőit. A Santona mellett fekvő Mont Bucieróra felkapaszkodva bámulatos kilátás nyílik az imént elhagyott Laredóra ill. az Asón folyó torkalatára. A kora esti órákban érkezünk meg Santanderbe, Kantábria fővárosába. Kikötője kulcsszerepet játszott a középkorban a Kasztília és az Újvilág közti kereskedelemben. A múlt században a király számára épített üdülő elkészülte óta nagy népszerűségnek örvend a spanyol köznép körében is.

Catedral de Nuestra Senora de la Asunción, Palacio de la Magdalena, Jardines de Piquio, Paseo de Pereda

Comillas egyike a legismertebb s egyben legszebb kantábriai falvaknak. Északról lagúnákkal tarkított tengerpart, dél felől a Picos de Europa hófödte csúcsai szegélyezik. Fő látványossága a Gaudí tervezte El Capricho csempékkel kirakott, összetéveszthetetlen épülete.

Palacio de Sobrellano, Universidad Pontificia

Ellátogatunk San Vicente de la Barquera kis halászfalujába, mely középkori hídjaival a partvidék legfestőibb látványát nyújtja. Az egykori halász-bálnavadász település, Llanes legrégebbi történelmi emléke a több, mint 300m hosszú kora-románkori városfalrészlet. A sziklás partvonal mentén húzódó San Pedro sétányról remek kilátás nyílik a városra.

Basilica de Santa María del Conceyu, Torre del castillo, Iglesia de Santa María de los Ángeles

Útba ejtjük Ribadesella városát, mely befutója a Sella folyón évente megrendezésre kerülő látványos evezősversenynek, a Descenso Internacionalnak. Felkeressük a Tito Bustillo barlangot is, mely őskori barlangrajzairól nevezetes. Az esti órákban érkezünk meg Gijónba, melynek kikötője, az El Musel egyike a legnagyobbaknak Észak-Spanyolországban. Óvárosát a Santa Catalina dombja és a Cimadevilla ("falu teteje") alkotja. Remek kilátás nyílik innen a Costa Verdére ("zöld part").

Palacio de Revillagigedo, Colegiata San Juan Bautista, Elogio de Horizonte

Érintjük Asztúria egyik legkisebb városát, Avilést. Fontos kikötő, az Asztúriában kifogott halmennyiség majd' 70%-át itt dolgozzák fel. Vas- és acélipara Spanyolország egyik fő ipari központjává teszi. Folytatjuk utunkat egy igazi szörfparadicsom, Cadavedo felé. A strandja fölé magasodó sziklaoromról tisztán látni a Virgen de la Regla remetelakot.

Iglesia de Sabugo, Iglesia de San Nicolás, Iglesia de Santo Tomas de Canterbury, Palacio de Valdecarzana, Palacio de Camposagrado, Teatro Palacio Valdés

Az Eo folyó torkolatában fekvő impozáns Ribadeó képe már a szomszédos Santa Cruz hegyről is tisztán kivehető. Már Galíciában járunk. Fő látványosságát kétségtelenül strandjai jelentik. Apály idején mindenkit ámulatba ejtenek az As Catedráis ("A katedrális") merész sziklaformái. Felkeressük a Pancha szigetén található világítótornyot is.

Torre de los Moreno, Fuerte de San Damián, Convento de Santa Clara, Cargadeiro, Iglesia de Santa María do Campo

Fájó szívvel, de búcsút intünk az óceánnak, s a szárazföld belseje felé folytatjuk utunkat. Mondonedó kisvárosa a Kantábriai-hegység északi vonulatai közti árnyékos völgyben fekszik. Fő látványossága a San Martino katedrális, mely román stílusban épült, és bár hajói gótikusak, tornyai már a barokk jegyeit hordozzák.
Vilalbában kulináris élvezeteknek hódolunk - megkóstoljuk a helyi különlegességet, a nemzetközi hírű San Simón sajtot.Külön érdekesség, hogy e helyen született az író-újságíró Ramon Chao, az énekes Manu Chao apja.

Basilica de San Martin, Palacio Episcopal, Fuente Vieja, Santa María de Carballido

Vadregényes tájakon kerekezve érjük el Sobrado des Monxest. Az itt álló Santa Maria monostort 1142-ben kezdték el építeni. A XV. században újjáépítették. Később az egyházi földek eladását követően a szerzetesek elhagyták a monostort. Az épület magánkézbe került, 1955-ben mégis új bencés rend alakulhatott. Itt lesz időnk kifújni magunkat, és testben-lélekben felkészülni a másnapi befejező etapra.

Az utolsó szakaszt már-már önkéntelenül is átszellemülten tesszük majd meg. Utunk beletorkollik a francia útba, ahol számtalan gyalogos zarándokkal is találkozunk. Már messziről látni fogjuk végcélunkat, a santiago de compostelai katedrálist. Itt lepecsételtetjük credentiálunkat, majd átvesszük jól megérdemelt okleveleinket. Este pezsgős búcsúvacsorával zárjuk a túrát.

Santiago de Compostela Galícia fővárosa, a Világörökség része. Neve egyet jelent a caminó-kultusszal, mely a IX. században indult útjára, s a zarándokutaknak köszönhetően egész Európával megismertette magát. Évszázados épületei egyedülálló megjelenést kölcsönöznek neki, s a különböző építészeti stílusok művészi összefonódásáról tesz tanúbizonyságot.

El Hospital Real, Palacio de Xelmírez, Plaza de Platerías, Plaza de Quintana, Monasterio de San Martín Pinario

A délelőtti órákban jön értünk egy kisbusz, mellyel a santiagói nemzetközi repülőtérre megyünk. Innen Barcelonába repülünk, majd egy átszállást követően tovább Budapestre.

Az alábbi üzenődobozba is írhat - írjon elérhetőséget is, amin válaszolhatunk!
Honlap: weboldalszerviz.hu